Fossekleiva kultursenter og Berger museum
Fossekleiva kultursenter og Berger museum ligger i gamle «Fossekleven Fabrik», en nedlagt tekstilfabrikk som i 1889 ble bygget og drevet av familien Jebsen. Fossekleiva kultursenter og Berger museum er nå et felles satsingsområde for Svelvik kommune, Sande kommune og Vestfoldmuseene og skal driftes og utvikles av partene i fellesskap.
Fossekleiva kultursenter og Berger museum ligger på Berger, midt mellom Svelvik kommune og Sande kommune. Berger er et av landets best bevarte industrisamfunn og er interessant både i regional og nasjonal sammenheng. Fossekleiva kultursenter og Berger museum skal være navet i formidling av den unike kulturhistorien og med dette være med å sette kommunene på kartet.
Åpningstider 2014
Fossekleiva kultursenter holder åpent i perioden 22. juni–17. august 2014.
Den gamle fabrikkbygningen vil i løpet av vår- og sommermånedene få universell utforming og de nye lokalene til Berger museum rustes opp. I stedet for å holde stengt under ombygging holder vi åpent under utvikling. Kafeen holdes åpen, det planlegges sommerutstilling og det legges opp til noen enkeltarrangementer i perioden. Åpningstider og program blir annonsert.
I forbindelse med Kunst rett vest, 11.–21. september, planlegges det opplevelser og aktiviteter i hele utstillingsperioden. Eget program kommer.
Full drift fra 2015
Fossekleiva kultursenter og Berger museum vil være i full drift fra 2015. Berger museum åpner sine utstillinger i nye lokaler i juni 2015 og det legges opp til hovedsesong fra mai til september. I april og oktober planlegges det åpent i helgene. Utover dette leies lokalene ut til lag/foreninger, brylluper, konfirmasjoner, konferanser etc.
Hovedmål
Berger museum skal formidle norsk tekstilindustrihistorie, med utgangspunkt i Berger og Fossekleven fabrikker, og Berger som et av landets best bevarte industrisamfunn.
Fossekleiva kultursenter og Berger museum skal tilby unike kunst- og kulturopplevelser, gi forståelse av historiske sammenhenger og ulike kunstuttrykk, og være samlende og identitetsskapende lokalt og regionalt.
Fossekleiva kultursenter og Berger museum skal være en felles visningsarena og møteplass for innbyggere i Svelvik og Sande kommuner.
Historisk tilbakeblikk
På slutten av 1800-tallet etablerte familien Jebsen tekstilindustri på Berger. Samfunnet vokste fra å være en gård med fem husmannsplasser til et samfunn med to tekstilfabrikker, brygge, boliger, skole, kirke, sykestue, bank, butikker, forenings- og idrettshus.
På det meste jobbet det mellom 250–300 mennesker i tekstilfabrikkene på Berger, og Berger hadde ca. 1300 innbyggere som på en eller annen måte var knyttet til tekstilindustrien.
At familien Jebsen allerede så tidlig som på slutten av 1800-tallet tenkte på kvalitet og formgivning kan ses av alle prisene og utmerkelsene de fikk. Det er umulig å si hvor mange eksempler på mønstre, kvaliteter og materialer det har blitt produsert på Berger. I mønster- og tekstilsamlingen er det nå registrert ca. 3000 ulike design, og registreringen er langt fra avsluttet.
Familien Jebsen drev tekstilproduksjon i «Fossekleven Fabrik» frem til 1960- tallet, mens produksjonen fortsatte på ”Berger Fabrik”. Fra midten av 1980-tallet kom Høie A/S inn på eiersiden. De besluttet i 2002 å flytte Bergerpleddproduksjonen til Riga i Latvia, og 1. januar 2003 tok den 122 år lange tekstilindustrihistorien på Berger slutt. I dag produseres Bergerpledd i Kaunas, Litauen, og selges fortsatt gjennom Mascot Høie A/S til det norske markedet.
Fra midten av 1960 tallet og i en drøy tiårs-periode sto bygningene etter «Fossekleven Fabrik» delvis tomme. Men så, akkurat 100 år etter at familien Jebsen etablerte seg på Berger, åpner det seg en ny mulighet for Fossekleiva. To private entreprenører kjøper hele bygningsmassen og etablerer «Fossekleiva Brukssenter» etter omfattende restaurering.
I 1982 etablerer Kari Ulleberg, Maud Forsblad og Helena Dahlgren seg som de første kunstnerne i Fossekleiva og starter Glasshytta. Dette var starten på en spennende utvikling hvor flere kjente kunstnere etablerte seg i området.
Svelvik kommune kjøpte i 1985 deler av den tidligere fabrikkbygningen og er nå den største seksjonseieren i Sameiet Fossekleiva. I mange år ble senteret drevet av Svelvik kommune, men i 2004 ønsket politikerne at kommunen skulle drive minst mulig selv og driften ble satt bort til private. Tilbudet i Fossekleiva fikk ett mer lokalt fokus og driften blir ustabil og uforutsigbar.
I juni 2012 vedtok kommunestyrene i Svelvik kommune og Sande kommune en felles satsing på Fossekleiva kultursenter og Berger museum. Partene har underskrevet en 10-årig samarbeidsavtale og skal sammen med Vestfoldmuseene drifte og utvikle Fossekleiva kultursenter og Berger museum i partnerskap. Fossekleiva kultursenter åpner sommeren 2014 og Berger museum åpner sommeren 2015. Vi er glade for at Kunst rett Vest skal være med å markere nyåpningen av stedet i september 2014.
Mer informasjon
For mer informasjon om Fossekleiva kultursenter se fossekleiva.no
For mer informasjon om Berger museum se www.bergermuseum.no
Kart (Ca. 30 min med bil fra Drammen)