1001 sokk – har blitt til drøyt 16.000 sokker
Hokksund bibliotek og Sigdal kommune stakk av med to gjeve priser i Kunst rett vest sammenheng. Prisen for flest innsamlete sokker gikk til Hokksund bibliotek. Mens Sigdal kommune vant prisen for flest innsamlete sokker pr. innbygger blant Vestregionens 16 kommuner og får derved overrakt «den gylne sokk» under åpningen .
Kunst rett vest har engasjert kunstner Margrethe Loe Elde til å skape et verk basert på ti-tusenvis av gamle, hullete og ensomme sokker. Verket kan du se på Fossekleiva under Kunst rett vest 12. 21 sept. Selve åpningen av Kunst rett vest er den 11. sept. kl 19. Alle er velkomne, sier prosjektleder Lena Hansson.
Bakgrunnen for prosjektet var at Kunst rett vest ønsket å skape et prosjekt som kunne engasjere og involvere mange av regionens innbyggere. Vi ønsket å skape oppmerksomhet og nysgjerrighet, for på den måten å få flere til å bli kjent med og besøke arrangementet. Lokalpressen dekket innsamlingen og det har vært stor oppslutning i fra skoler, barnehager, bibliotek mv. Gjennom regionalt samarbeid fikk vi samlet inn litt over 16.000 sokker i løpet av noen uker, – rikelig med materiale til gi en av regionens dyktige kunstnere mulighet til å realisere et omfattende kunstverk.
I dag starter kunstneren monteringen av sitt sokke-verk. I sommer har hun vasket og behandlet sokkene på ulike vis, for å få frem «den paletten» hun ønsker. Bildet viser sokkene lagt utover gårdsplassen på Tingstua, i Hokksund, der kunstneren har sitt atelier.
Og vinneren er Hokksund bibliotek!
1.106 sokker ble samlet inn på biblioteket i Hokksund. Nestemann på sokke-listen var Mjøndalen skole med 990 sokker. Også i Lier gjorde skolene en flott innsats.
Kunst rett vest utfordret hver av de 16 kommunene i Vestregionen til å bli med på prosjekt 1001 sokk. Rundt 200 sokkestativer ble fordelt på skoler, servicetorg, eldresentre, bibliotek mv. I løpet av tre ukes tid ble det i juni foregikk sokkeinnsamlingen.
For å motivere utlyste vi en konkurranse hvor den som samlet inn flest sokker får en busstur til fellesutstillingen. De får da anledning til å se dette verket , samt en omvisning blant de 105 andre verk på fellesutstillingen til Kunst rett vest. Bussturen blir arrangert den 12.9.
Vinner av «den gylne sokk» går til Sigdal kommune.
Prisen for flest sokker pr. innbygger gikk til Sigdal kommune. Her hadde man samlet inn 1120 sokker, drøyt 0,3 sokker pr. innbygger. Både Asker og Bærum kommune fikk inn mer enn 3.000 sokker hver, men med langt høyere innbyggertall nådde de ikke opp i denne sammenhengen.
Fossekleiva som utgangspunkt
Tekstilindustri var i sin tid utgangspunktet for oppbyggingen av Fossekleiva. Den gangen var Norge et fattig land i europeisk målestokk og størstedelen av produksjonen ble eksportert. I dag er dette mønsteret snudd.
Jeg tenker på hvilke enorme konsekvenser bomullsproduksjonen har i mange land gjennom bruk av kjemikalier, sprøytemidler og dårlige arbeidsforhold for arbeidere. Utviklingen i tekstilindustrien viser jo på alle måter hvor galt det kan gå når det er profitt som får legge premissene. Installasjonen jeg lager vil få et organisk uttrykk. Den vil peke tilbake på det som bør legge premissene for produksjon av tekstiler, nemlig naturen, sier Margrethe Loe Elde.
Et relasjonsprosjekt som dette har vist at kunst kan engasjere bredt. Vi har oppnådd mye oppmerksomhet. Prosjektet har blitt en «snakkis» mange steder i vår region og vi gleder oss til å vise verket.